Blejsko jezero

Temperatura Blejsko jezero

Karta Voda

Slovenski podalpski biser.

Ribolov na Blejskem jezeru predstavlja užitek in raznovrstno slikovitost ob pogledu na vse naravne in okoliške znamenitosti. Bodisi ribolov s čolna ali ribolov z obale, gost gre vedno domov z nepozabnimi spomini.

Jezero je dolgo 2120 metrov in široko do 1380 metrov, največja globina pa znaša okrog 31 m.

Revir Blejsko jezero, s katerim upravlja Ribiška družina Bled, predstavlja enega večjih jezer v Sloveniji. Jezero je tektonsko ledeniškega izvora in leži na nadmorski višini 475 m. Povprečna letna temperatura je 12°C. Najvišjo temperaturo okrog 25°C doseže voda v juliju. Na južni strani iz jezera odteka Jezernica. V jezeru je ugotovljenih 19 ribjih vrst.
Zaradi številnih vrst rib trofejnih velikosti, idiličnega otočka sredi jezera, blejskega gradu in dih jemajoče okolice velja za eno izmed najboljših slovenskih destinacij za jezerski ribolov. Na jezeru je dovoljeno vijačenje, talni ribolov, beličarjenje in ribolov na vlek iz čolna, prav tako pa je na jezeru možno tudi muhariti, kar velja izkoristiti v času previsokega vodostaja okoliških rek. Ribolovna sezona na Blejskem jezeru se prične s 1. aprilom in se zaključi z 31. decembrom.

Blejsko jezero naseljujejo naslednje vrste rib:
(Silurus Glanis), Som, Wells catfish, Silur, Europäischer wells, Silure glane
(Esox lucius), Ščuka, Pike, Luccio, Hecht, Broche
(Sander lucioperca), Smuč, Pike-perch, Sander, Zander, Sandre
(Cyprinus carpio), Krap, Carp, Carpa, Karpf, Carpe
(Salmo trutta lacustris), Jezerska postrv, Lake trout, Trota lacustre, Seeforelle, Truite del lac
(Leuciscus cephaluc), Klen, Chub, Cavedano europeo, Döbel, Chevaine
(Tinca tinca), Linj, Tench, Tinca, Schleie, Tanche
(Rutilus rutilus), Rdečeoka, Roach, Rutilo, Rotauge, Gardon
(Scardinius erithrophthalmus), Rdečeperka, Common rudd, Scardola, Rotfeder, Rotengle
(Perca fluviatilis), Navadni ostriž, Perch, Perche, Barsch, Persico reale
(Ctenopharyngodon idella), beli amur, Grass carp, Carpa erbivora, Graskarpfen, Ctenopharyngodon idella
(Aspius aspius), bolen, Asp, Aspio, Rapfen, Aspius aspius

Som

Navadni ostriž

Krap

Jezerska postrv

Ščuka

Rdečeperka

Klen

Rdečeoka

Linj

Amur

Bolen

Smuč

Ribolovna sezona :
Od 01.04. do 31.12.

Dovoljen ribolov:
V blejskem jezeru je dovoljen ribolov naslednjih vrst rib: jezerska postrv, ščuka, smuč, som, krap, linj, klen ter vseh vrst krapovcev (rdečeperk, rdečeok, itd.) in ostrižev.

Dovoljen način ribolova:
Ribe je dovoljeno loviti kot to določa pravilnik o ribolovnem režimu v ribolovnih vodah, ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS in Zakon o sladkovodnem ribištvu ob omejitvah, ki so navedene tukaj. Smuča in soma je dovoljeno loviti na umetne in naravne vabe. Ščuko in Jezersko postrv je dovoljeno loviti samo na umetne vabe. Jezersko postrv je dovoljeno loviti samo na umetne vabe. Prepovedano je loviti na vse vrste živih živali, živali ali surovin iz živali, ki so ogrožene in zavarovane v skladu s predpisi o ohranjanju narave in na vabe, ki vsebujejo strupene ali omamne snovi. Na jezeru je dovoljen ribolov na vlek s čolnom in lov z obale. Na jezeru je dovoljen ribolov z eno palico in z eno vabo, razen za ribolov krapa, za katerega je dovoljena uporaba dveh palic, vsake z eno vabo. Uporaba trojčka je dovoljena zgolj pri lovu na umetne vabe.

Dovoljen dnevni uplen:
Dovoljen uplen na ribolovni dan, z veljavno ribolovno dovolilnico je 1 som ali 1 smuč ali 1 ščuka ali 1 jezerska postrv ali 1 krap ali 1 linj ali 5 klenov ali 20 ostrižev ali 5 kg ribjega drobiža (rdečeoka, rdečeperka). Ko se doseže dovoljeni uplen, se ribolov zaključi.

Lovna doba:
01.04. – 31.12.

Bled, ki s svojim idiličnim jezerom, otokom in gradom leži od vznožju Julijskih Alp, je oddaljen le 35km od letališča Jožeta Pučnika – Ljubljana.
Mesto Bled je znano po odlični turistični ponudbi, katere začetki segajo že stoletja nazaj. To turistično ponudbo zagotovo bogato dopolnjuje možnost ribolova v jezeru, kot tudi v Savi Bohinjki, ki je le 3km oddaljena od mesta.Ribiške dovolilnice so na voljo na številnih prodajnih mestih, vse ostale informacije pa so vam na voljo na naši internetni strani.

Potujoča trikotničarka ali zebrasta školjka (Dreissena polymorpha):

V Blejskem jezeru se je pred nekaj leti pojavila tujerodna vrsta školjke, ki po svetu povzroča precej preglavic in škode. Ni razlogov, da bi upali, da se bo pri nas obnašala drugače. Školjka se razmnožuje s prostemu očesu nevidnimi jajčeci oz. ličinkami. Da ličink iz jezera in iz Save ne bi zanesli v druge, z Dreisseno še ne “onesnažene” vode, pozivamo ribiče, da vso opremo, ki so jo zmočili v naših vodah, pred vstopom v druge vode sterilizirajo. Ustreza temeljito sušenje ali segrevanje nad 40° C.

Dodatna pravila ribolova krapa na Blejskem jezeru

rd-bled-logo
RIBIŠKA DRUŽINA BLED
Veslaška promenada 8
4260 Si-Bled

 

Dodatna pravila ribolova krapa na Blejskem jezeru

 

  1. Ribič se mora za vodo vesti kulturno.
  2. Na ribolovnem mestu mora biti čim manj ribolovne opreme, mesto pa urejeno med ribolovom in pospravljeno ob odhodu ribiča.
  3. Obvezna je uporaba mreže za zajemanje s stranico daljšo od 90 cm in uporaba blazine na katero položimo krapa. V obvezno opremo spada tudi sredstvo za razkuževanje – antiseptik.
  4. Za osnovno nit je prepovedana uporaba pletenih vrvic, dovoljeni so zgolj najloni.
  5. Prepovedana je uporaba vseh gorilnikov za pečenje in kuhanje hrane ter pijač.
  6. Ob jezeru je prepovedano postavljanje vseh vrst šotorov in bivakov (brollijev). Prepovedana je uporaba ležalnikov, dovoljeni so samo stoli za sedenje.
  7. Prepovedano je postavljanje vseh vrst boj in »markerjev« za označevanje ribolovnih pozicij.
  8. Ribolovna pozicija sme biti od obale oddaljena največ 100 m.
  9. V revirju Blejsko jezero je prepovedano vsakršno dodatno privabljanje rib s krmo oz. hranjenje rib pri ribolovu. *
  10. Prepovedana je plovba daljinsko vodenih modelov plovil z namenom prevažanja in vnosa hranil in drugih snovi. Uporaba vseh vrst čolnov ni dovoljena.
  11. Pooblaščeni osebi RD Bled ste dolžni omogočiti uradni postopek – kontrolo in ji pokazati ribolovno dovolilnico, osebni dokument, ribiško opremo in krmo.
  12. Pri ribolovu krapa je prepovedano loviti po sistemu Zig rig. Najdaljša dovoljena dolžina predveze je 50 cm.
  13. Pri ribolovu krapa je lahko maksimalna razdalja med palicama na obali 1 meter.
  14. Ribolov je potrebno izvajati tako, da zavzamemo čim manj prostora na obali,kot tudi na vodi in s tem omogočimo prostor tudi ostalim.
  15. Ribolov roparic je prepovedan z bojliji in briketi.
  16. V primeru nespoštovanja pravil, se zaseže ribolovni pribor!

   *prepoved velja do nadaljnjega. Glede morebitnih sprememb tekom leta spremljajte našo spletno stran oz. boste sproti obveščeni.

Zemljevid jezera z označenimi rezervati.
Meni