Sava Bohinjka

Vodostaj

sava-bohinjka-dnevno-porocilo

Karta voda

Živahna, kristalno čista alpska lepotica.

To je Sava Bohinjka. Reka, ki s svojo vodo in obrežjem, edinstveno sotesko očara in vedno znova preseneti, ribolov na njej pa predstavlja izziv tako za nove ribiče, kot tudi ribiče, ki imajo veliko izkušenj.

Sava Bohinjka se rodi pod iztokom iz Bohinjskega jezera, kjer tako imenovana Jezernica z združenjem z reko Mostnico tvori čisto, bistro in hitro alpsko reko, ki se pri Lancovem združi s Savo Dolinko. Na svoji 32 km dolgi poti, ki jo je izoblikoval ledenik ima reka 120m padca, kar zagotavlja zadostno količino kisika za preživetje velikega števila salmonidov. Številni bistri potočki, ki se stekajo v Savo Bohinjko poskrbijo za to, da se reka v spodnjem toku nekoliko poveča, ter s tem zagotovi večjo količino hrane, ki lahko nahrani veliko število rib. In prav s tem spodnjim, 17 km dolgim revirjem Save Bohinjke gospodari Ribiška družina Bled. Revir se prične pri hidroelektrarni v Soteski blizu vasi Obrne, kjer se po nekaj kilometrih hitrega prehoda skozi čudovito sotesko reka začne umirjati pri prehodu v dolino. Sprva hitre in globoke tolmune zamenjajo brzice in prelivi v daljše tolmune, ki ponujajo veliko različnih kotičkov za še tako izbirčne muharje. Sava Bohinjka slovi v svetu kot reka na kateri ribolov s suho muho traja preko cele sezone in ga je možno izvajati tudi v nekoliko višjem vodostaju.

Ribolovna sezona se prične 1. aprila in se konča 14. novembra. Ribolov v revirju Ribiške družine Bled je dovoljen z muharjenjem in uporabo trnka brezzalustnika.
Drugače je v času zimske sezone, ko je mogoč ribolova Sulca (od 15. Novembra do 14. Februarja). Takrat, je poleg muharjenja dovoljeno tudi vijačenje.

Savo Bohinjko naseljujejo naslednje športno zanimive vrste rib:

( Salmonidae), Salmonidi
(Hucho hucho), Sulec, Danube Salmon, Salmone danubio, Huchen, Huchon
(Salmo trutta fario), Potočna postrv, Brown trout, Trota fario, Bach forele, Truite fario
(Thymallus thymallus), Lipan, Grayling, Temalo, Ashe, Ombre
( Oncorhynchus mykiss), Ameriška postrv, Rainbow trout, Trota iridea, Regenbogen forele, Truite arc-en-ciel
(Salvelinus fontinalis) Potočna zlatovčica, Brook trout, Salmerino di fontana, Bachsaibling, Saumon de fontaine
(Salmo trutta lacustris), Jezerska postrv, Lake trout, Trota lacustre, Seeforelle, Truite del lac,
poleg teh v Savi Bohinjki najdemo še : klena, podust, kapeljna, pisanca , ostriža, ščuko, v kakšni njeni mrtvici pa sem ter tja celo krapa.

Ribiška družina Bled upravlja s Savo Bohinjko od jezu v Soteski in vse do Cajhnovega jezu na Lancovem, nad sotočjem z reko Savo Dolinko.
Skupna dolžina revirja Sava Bohinjka, s katero gospodari RD Bled znaša 17 km.

Za ribolov v Savi Bohinjki se določeni sektorji:
– REVIR 1                 Sava Bohinjka od jezu v Soteski do novega mostu v Obrnah;
– REVIR 2                 Sava Bohinjka od mostu Obrne do mostu pod naseljem Mlino;
– REVIR 3                 Sava Bohinjka od mostu Mlino do mostu pod vasjo Selo;
– REVIR 4                 Sava Bohinjka od mostu pod vasjo Ribno do mostu pod naseljem Bodešče;
– REVIR 5                 Sava Bohinjka od mostu pod Bodeščami do Cajhnovega jezu
– TROFEJNI REVIR      Sava Bohinjka od mostu pod vasjo Selo do mostu pod vasjo Ribno

Ribolovna sezona :
Klasično muharjenje od 01.04. do 14.11.
Lov na sulca od 15.11 do 14.02.


Dovoljen ribolov:

Klasično muharjenje:
Z veljavno ribolovno dovolilnico je ribič upravičen loviti v vseh revirjih, ki so odprti za določeno vrsto ribolovnice, razen v trofejnem revirju, za katerega se izdaja posebna turistična ribolovnica, ki je številčno, dnevno omejena.

Ribolov v Savi Bohinjki je dovoljen od zore do mraka.

Prepovedan je ribolov z mostov.

Ribolov je dovoljen samo z eno muharico in eno umetno muho, z enim trnkom brez zalusti. Dodatna obtežitev muhe ni dovoljena.

Največja dovoljena dolžina umetne muhe je 5 cm.
Najmanjša mera potočnico : 30 cm; lovna doba 1.4. – 30. 09.
Najmanjša mera ameriško postrv: nima mere; lovna doba 1.4. – 14.11.
Najmanjša mera lipana : 35 cm; lovna doba 1.06. – 14.11.

Lov sulca:
Sulca je dovoljeno loviti samo z umetno vabo velikosti najmanj deset (10) centimetrov, merjeno brez trnka in uporabi ribiške vrvice, ki ne sme biti tanjša od 0,30 mm. Ribolov sulca izvajajo člani RD Bled v spremstvu drugega člana RD, ki ima opravljen ribiški izpit. Ribiča morata biti med ribolovom v vidni medsebojni razdalji. Ribiči-turisti lovijo sulca ob spremstvu čuvaja ali polnoletnega člana RD Bled z opravljenim ribiškim izpitom. Ribolov sulca v trofejnem revirju je dovoljen samo z muharjenjem in po sistemu Ujemi & Spusti. Prepovedan je ribolov z mostov. Dovoljeni čas lova je za vsak dan posebej določen z urnikom.
Najmanjša mera sulca : 90 cm; lovna doba 15.11. – 14.02.

Bled leži od vznožju Julijskih Alp in je oddaljen le 35km od letališča Jožeta Pučnika – Ljubljana. Mesto Bled je znano po odlični turistični ponudbi in leži le 3km stran od Save Bohinjke. Ribiške dovolilnice so na voljo na številnih prodajnih mestih ( GLEJ DOVOLILNICE ). Vse ostale informacije pa so vam na voljo na naši internetni strani.

Meni