Mrena

A – Barbel
D – Barben
F – Barbeau fluviatile
I – Barbo eoropeo

Rekordne mere:
– starost 15 let
– dolžina 120 cm
– masa 12 kg

Stopnja ogroženosti70%
70%

Ima podolgovato, vretenasto telo, z dolgo glavo in podstojnimi usti. Na zgornji ustnici ima štiri brke, en par na koncu gobca, drugi pa v kotičkih ust. Prekrita je z majhnimi luskami. Hrbet je rjavo zelen, boki so rumeni, trebuh pa je bel ali belo rumenkast. Mlade mrene imajo po bokih posejane črne pike. Plavuti so rumenkaste ali sivo zelenkaste, po robovih,  so razen hrbtne plavuti, rdečkaste barve. V času drsti imajo samci po glavi in hrbtu belkaste drstne izpuščaje.

Je splošno razširjena vrsta. Živi v srednjem in spodnjem toku velikih in srednje velikih rek ter potokih z bistro vodo in hitrim vodnim tokom. Združuje se v manjše jate in se zadržuje pri dnu. Hrani se z vodnimi žuželkami, mehkužci, rakci in tudi organskim detritom ter rastlinsko hrano. V času drsti se seli na primerna drstišča. Samica odloži ikre v plitvinah s prodnato ali kamnito podlago in primerno hitrostjo vode. Zimo preživi v globlji vodi, na dnu, združena v večje jate.

Ribolovni načini so lahko beličarjenje, vijačenje in talni ribolov. Kot talno ribo jo lovimo skoraj izključno na dnu in z uporabo močnejšega ribolovnega pribora. Ima dobro razvit vonj zato so primerne vabe z močnejšim vonjem. Prime zelo močno, zapeta je zelo borbena in se silovito upira. Zaradi svoje borbenosti je med športnimi ribiči cenjena trofeja.

Varstvena doba:  01.05. – 30.06.
Najmanjša predpisana lovna mera: 30 cm

Drst poteka od meseca aprila do meseca junija.

Opis

Ima podolgovato, vretenasto telo, z dolgo glavo in podstojnimi usti. Na zgornji ustnici ima štiri brke, en par na koncu gobca, drugi pa v kotičkih ust. Prekrita je z majhnimi luskami. Hrbet je rjavo zelen, boki so rumeni, trebuh pa je bel ali belo rumenkast. Mlade mrene imajo po bokih posejane črne pike. Plavuti so rumenkaste ali sivo zelenkaste, po robovih,  so razen hrbtne plavuti, rdečkaste barve. V času drsti imajo samci po glavi in hrbtu belkaste drstne izpuščaje.

Življenski prostor

Je splošno razširjena vrsta. Živi v srednjem in spodnjem toku velikih in srednje velikih rek ter potokih z bistro vodo in hitrim vodnim tokom. Združuje se v manjše jate in se zadržuje pri dnu. Hrani se z vodnimi žuželkami, mehkužci, rakci in tudi organskim detritom ter rastlinsko hrano. V času drsti se seli na primerna drstišča. Samica odloži ikre v plitvinah s prodnato ali kamnito podlago in primerno hitrostjo vode. Zimo preživi v globlji vodi, na dnu, združena v večje jate.

Način ribolova

Ribolovni načini so lahko beličarjenje, vijačenje in talni ribolov. Kot talno ribo jo lovimo skoraj izključno na dnu in z uporabo močnejšega ribolovnega pribora. Ima dobro razvit vonj zato so primerne vabe z močnejšim vonjem. Prime zelo močno, zapeta je zelo borbena in se silovito upira. Zaradi svoje borbenosti je med športnimi ribiči cenjena trofeja.

Varstvena doba - Lovna mera

Varstvena doba:  01.05. – 30.06.
Najmanjša predpisana lovna mera: 30 cm

Drst poteka od meseca aprila do meseca junija.

Zemljevid

shematsko prikazuje pojavljanje posamezne vrste v 67 ribiških okoliših Republike Slovenije določenih z Uredbo o določitvi meja ribiških območij in ribiških okolišev. Ribiški okoliši obarvani zeleno pomenijo pojavljanje posamezne vrste na enem ali več nahajališčih znotraj ribiškega okoliša.  V primeru, da so posamezne vrste bile v ribiški okoliš prenesene imajo status tujerodne vrste, okoliš pa je obarvan z rdečo barvo. V primerih, da posamezna vrsta v ribiškem okolišu ni evidentirana, ta ni obarvan.

Vir: Zavod za Ribištvo Slovenije

Smuč

Klen

Ščuka

Navadni ostriž

Jezerska postrv

Meni